Ik heb nog last na een tandheelkundige behandeling
Nalast bij een tandheelkundige behandeling kan voorkomen en is bijna altijd tijdelijk.
Pijnmedicatie
Indien nodig kun je een pijnstiller innemen, bij voorkeur paracetamol (dafalgan, perdolan, ...).
Als dat niet volstaat, kun je ontstekingsremmers nemen zoals ibuprofen (brufen). Die zijn enkel te verkrijgen op voorschrift. Lees goed de bijsluiter (vb. niet innemen bij maag-darmproblemen, niet op je nuchtere maag,...).
Paracetamol en ibuprofen kunnen eventueel gecombineerd worden bij hevige pijn.
Bij vragen over pijnmedicatie kun je terecht bij je tandarts of je huisarts.
Als de pijn hevig is of blijft duren, maak je best een afspraak met je tandarts voor evaluatie.
Nalast van de verdoving
Het kan zijn dat je nog last hebt van de verdoving. Bij sommige mensen blijft het gevoel van verdoving lang duren: enkele uren tot een halve dag is niet uitzonderlijk. Lichte hoofdpijn is mogelijk. Spierstijfheid (kaak/wang) kan ook en duurt soms enkele dagen. Na een verdoving in de onderkaak kan het ook zijn dat je je mond enkele dagen minder ver kunt open doen. Gewoon afwachten is de boodschap, het gaat vanzelf over.
Nalast na een langdurige tandheelkundige behandeling
Het langdurig openhouden van de mond kan belastend zijn voor het kaakgewricht. De kauwspieren kunnen stijf zijn of het gewricht kan pijn doen. Dat uit zich in pijn net voor het oor. De mondopening kan enkele dagen beperkt zijn. Dat is normaal en gaat vanzelf over.
Nalast na een vulling
Een tand kan nog een tijdje gevoelig zijn na het leggen van een vulling. De tand kan gevoelig zijn bij koud, warm of hard bijten. Het komt vooral voor bij diepe of moeilijke vullingen. Het is aangewezen om even af te wachten, dat kan enkele dagen tot enkele weken duren. Is de pijn draaglijk, dan wacht je enkele weken af. Als de pijn erg storend is of erger wordt, neem je best contact op met je tandarts voor evaluatie. Het is mogelijk dat de tand ontzenuwd moet worden.
Nalast na een wortelkanaalbehandeling
Na een wortelkanaalbehandeling kan de tand nog 2 à 3 dagen pijn doen. Dat is een normale reactie. Je kan eventueel een pijnstiller nemen. Bij hevige pijn, zwelling of aanhoudende pijn (langer dan een week) maak je best een afspraak bij je tandarts voor evaluatie.
Nalast na het trekken van een tand
Het is normaal dat de wonde nog even pijn doet. Het is wisselend en niet makkelijk te voorspellen hoe de genezing zal verlopen. Doorgaans zijn de klachten beperkt en kan een pijnstiller goed helpen.
Het kan echter gebeuren dat de genezing moeilijk verloopt. Dat doet zich vooral voor na moeilijke extracties, bij rokers, patiënten met een verminderde immuniteit, diabetes, bij het innemen van anticonceptie (de pil) ….
De wonde kan geïnfecteerd zijn (ontstoken). Pijn of een slechte smaak kunnen aanwijzingen zijn. In dat geval maak je best een afspraak voor wondcontole. Het kan helpen als je tandarts de wonde goed uitspoelt en een lokaal medicament aanbrengt. In geval van infectie duurt het mogelijks een paar weken tot alle klachten verdwenen zijn.
Nalast na het verwijderen van tandsteen
Gevoeligheid van tanden en tandvlees is een vaak voorkomende klacht na het verwijderen van tandsteen. De gevoeligheid is tijdelijk maar kan soms enkele weken aanhouden. Je gebruikt best een tandpasta voor gevoelige tanden (vb. sensodyne repair). Probeer -ook al zijn de tanden gevoelig- grondig te poetsen en alle tandplaque te verwijderen. Tandplaque en bacteriën kunnen de gevoeligheid verergeren.