Het gebit heeft een belangrijke esthetische functie, een mooie glimlach draagt veel bij aan je uitstraling! Het is belangrijk dat je je op je gemak voelt en dat je ongegeneerd kunt lachen. We geven jou graag persoonlijk advies. Aarzel dus niet om erover te spreken met je tandarts. Mogelijkheden zijn: bleken van tanden, facetten in composiet , facetten of kronen in porselein, vorm-en standverandering van tanden, .... Voor esthetische behandelingen voorziet je ziekenfonds geen terugbetaling. Sommige (andere) verzekeraars doen dat deels wel.

Tanden bleken

Tanden bleken is een courante behandeling die het best gebeurt onder begeleiding van je tandarts. Produkten of systemen die vrij in de handel of op internet te verkrijgen zijn, zijn niet efficiënt. Verwacht ook geen resultaat van tandpasta's die beloven 'witte tanden' te geven. Het effect is minimaal tot verwaarloosbaar. Schoonheidsspecialisten zijn ook niet bevoegd om tanden te bleken.

Eerst moet een grondig mondonderzoek gebeuren (met RX-foto's) en een plan opgesteld worden. Op die manier kunnen we onderzoeken of er nog andere problemen zijn en of het bleken van je tanden de beste oplossing is voor jou.

Home bleaching: procedure

  • Een grondige check-up van je gebit inclusief de nodige RX'en.
  • Een afdruk van je tanden.
  • Een uitneembaar, doorzichtig "beugeltje" wordt op maat gemaakt.
  • Het "beugeltje" wordt gepast en instructies worden gegeven om de behandeling thuis toe te passen.
  • Je krijgt het benodigde materiaal mee naar huis. Het geeft je de mogelijkheid om gedurende een tiental dagen te bleken.

Je brengt voldoende gel in het "beugeltje" en je zet het over je tanden. Draag dit 4 uur ononderbroken. Best kun je er mee gaan slapen. Gevoeligheid van je tanden kan optreden; dit is niet schadelijk en gaat vanzelf over. Tijdens de bleaching moet je kleurstoffen vermijden: rode wijn, porto, koffie, groene/zwarte thee, blauwe bessen, roken…

Hoe consequenter je de instructies opvolgt, hoe beter het resultaat. De wittere kleur blijft enkele jaren goed. Je kunt de beugeltjes bijhouden en na een paar jaar enkele spuitjes apart kopen om nog eens een paar dagen te bleken indien je tanden terug een beetje donkerder zijn geworden.

Kostprijs

Bekijk de tarieven


Het ziekenfonds voorziet geen terugbetaling vermits het om een esthetische behandeling gaat.


Play Video

Facet composiet

Een dun laagje composiet op je tanden (na minimaal beslijpen) kan ervoor zorgen dat je tanden er veel mooier uitzien. We kunnen de vorm, de kleur of de stand van je tanden wijzigen. Dit is een veel toegepaste techniek en minder duur dan porselein. Een facet wordt direct in de mond geplaatst en kan dus in 1 zittijd gemaakt worden, ¾ à 1 uur per tand.

Hou er rekening mee dat composiet op termijn kan verkleuren. Dat gebeurt vooral bij rokers maar ook koffie, thee, rode wijn, ... kunnen oorzaak zijn van verkleuring. Het gebeurt soms dat na enige tijd de randjes van het composiet zichtbaar worden. Wil je dat niet, dan kies je beter voor een restauratie in porselein.

Kostprijs

Bekijk de tarieven

Er is geen terugbetaling voorzien door je mutualiteit.

Porselein (kroon of facet)

We kunnen je tanden een nieuwe ‘look’ geven met porselein. Porselein is een duurzaam materiaal en vooral zeer kleurvast, zal niet verkleuren door roken, koffie drinken,...

Dat kan door middel van een ‘kroon’ (overkapping) of een ‘facet’ (dun laagje).

Procedure: in een eerste zittijd (1,5 u) wordt de tand beslepen en een tijdelijke kroon gemaakt. Er wordt een afdruk of scan genomen die naar het tandlabo wordt gestuurd. In een tweede zittijd (30 min.), meestal zo een 14 dagen later, wordt de kroon of het facet vastgecementeerd op de tand.

Hou er rekening mee dat je eigen tanden bij het ouder worden verkleuren (geler worden) terwijl porselein dat niet doet. Soms geeft dit na vele jaren een kleurverschil met je buurtanden.

Kostprijs

Bekijk de tarieven

Duurzaamheid: gemiddeld 15 jaar.

Hoe worden porseleinen facetten gemaakt?