Parodontologie

Zeer belangrijk voor je algemene gezondheid  is gezond bot en tandvlees. Het draagt er tevens toe bij dat je je tanden langer kunt houden.

Er kan bij de (half)jaarlijkse controle een nazicht van het tandvlees gebeuren. Indien nodig wordt een diepgaander onderzoek gepland om de tandvleesproblemen beter in kaart te brengen.

Vaak voorkomende afwijkingen zijn: bloedend tandvlees (gingivitis) en afbraak van het bot rond de tanden (parodontitis). Veel informatie vind je terug op deze website: http://www.parodontologie.be

DPSI

DPSI (Dutch Periodontal Screening Index) is een methode om de gezondheid van tandvlees en bot te screenen. Met een speciale sonde wordt opgemeten in welke mate je tandvlees gezwollen is en of je botverlies hebt.

Na het opmeten krijg je een bepaalde "score". Aan de hand van die score zal je tandarts met jou bespreken in welke toestand je "parodontium" (weefsels rond je tanden) verkeert en hoe dat kan aangepakt worden.

Preventie

Preventie is uitermate belangrijk omdat er weinig middelen bestaan om verloren gegaan bot terug te 'toveren'.

  • Poets elke dag, doe dat zeker voor het slapengaan.
  • Begin tussen je tanden. Vraag aan je tandarts hoe je dat best doet.
  • Vervolgens poets je bij voorkeur met een elektrische tandenborstel. Doe dat traag en grondig! Poets tegen je tandvlees.
  • Bijkomend kun je moeilijke plaatsen of alleenstaande tanden poetsen met een soloborstel.
  • Reinig je tong, bij voorkeur met een tongschraper.

Je mond spoelen met "mondwater " is overbodig. Als je je tanden goed poetst, hebben mondspoelmiddelen geen toegevoegde waarde. En anders ook niet, het zal niet helpen.

Enkel je tanden 's morgens poetsen is onvoldoende.

Behandeling

De behandeling bestaat initieel uit tandsteenverwijdering en een diepe curettage tot onder het tandvlees (onder verdoving).

Wij verwachten daarbij dat de patiënt voldoende gemotiveerd is om dagelijks het gebit goed te verzorgen en tussen de tanden poetsen. Daartoe geven wij individueel aangepast advies.

De behandeling bij tandarts of parodontoloog heeft weinig zin als de zelfzorg ondermaats blijft. Het resultaat is sterk afhankelijk van hoe goed je als patiënt de adviezen opvolgt.

Voor chirurgische ingrepen op het tandvlees of bij verregaand botverlies verwijzen we door naar de parodontologen van mondzorg Zichem.

Wat is parodontitis?